Οδηγίες και συμβουλές

BiPAP ή CPAP; Ποια είναι η διαφορά τους;

BiPAP-or-CPAP

Η συσκευή CPAP σταθερού ρυθμού (απλό CPAP) παρέχει αέρα με σταθερή πίεση, ή μπορεί να μεταβάλλει συνεχώς την παρεχόμενη πίεση αέρα ανιχνεύοντας τις αλλαγές στην αναπνοή ενός ατόμου κατά τη διάρκεια του ύπνου (Auto CPAP), με βάση τους αλγόριθμους που διαθέτει.

Η συσκευή θετικής πίεσης αεραγωγού διπλής πίεσης (BiPAP ή Bilevel) παρέχει πίεση αέρα σε 2 επίπεδα κατά τη διάρκεια του ύπνου, με ρύθμιση ανεξάρτητα της πίεσης εισπνοής και της πίεσης εκπνοής. Γενικά, η πίεση αέρα είναι υψηλότερη κατά την εισπνοή και χαμηλότερη κατά την εκπνοή.

Εκτός από την παροχή αέρα με δύο σταθερές πιέσεις αέρα, ορισμένες συσκευές BiPAP ρυθμίζονται έτσι, ώστε να παρέχουν συγκεκριμένο αριθμό αναπνοών ανά λεπτό (Bipap S) και να ανιχνεύουν την εισπνευστική προσπάθεια του ασθενούς και να παρέχουν τη πίεση εισπνοής και εκπνοής σύμφωνα με τις ρυθμίσεις τους (Bipap ST).

Η συσκευή CPAP συνταγογραφείται συνήθως σε ασθενείς με υπνική άπνοια η οποία ανιχνεύεται με μελέτη ύπνου.

Το BiPAP συστήνεται σε άτομα με υπνική άπνοια που δεν ανταποκρίνονται καλά σε ένα μηχάνημα CPAP. Η θεραπεία με BiPAP μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί σε άτομα που έχουν και άλλο τύπο αναπνευστικής διαταραχής ή ανεπάρκειας.

Πίσω στη λίστα