Οδηγίες και συμβουλές

Μπορεί ένας διαβητικός να ταξιδέψει;

diavitis-taksidi-diakopes-sxediasmos

Πολλοί διαβητικοί φοβούνται πάρα πολύ να φύγουν μακριά είτε από το σπίτι τους, είτε από το γιατρό τους και τα νοσοκομεία της πόλης τους.

Παρόλα αυτά,  το ότι έχετε διαβήτη δε σημαίνει ότι δε μπορείτε  να κάνετε άνετα διακοπές και γενικά ταξίδια, αρκεί να ξέρετε τι να αποφύγετε, καθώς και τι πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας.

Εν ολίγοις, προτού φύγετε θα πρέπει να γνωρίζετε τις κλιματικές συνθήκες που θα συναντήσετε στο μέρος όπου ταξιδεύετε ή άλλες ιδιαιτερότητες του τόπου όπου πρόκειται να περάσετε τις διακοπές σας και, φυσικά, να έχετε προετοιμασθεί κατάλληλα . θα πρέπει με λίγα λόγια να ενημερωθείτε για το πώς θα έχετε πρόσβαση σε γιατρό, νοσοκομείο ή φαρμακείο, για την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, για το αν το νερό της περιοχής είναι πόσιμο ή όχι κ.ο.κ.

Επιπρόσθετα, ανεξάρτητα από το μέσο με το οποίο θα ταξιδέψετε ή τον προορισμό σας, αξίζει να γνωρίζετε τα ακόλουθα:

  • Το φαγητό ανεβάζει το σάκχαρο
  • Η δραστηριότητα κατεβάζει το σάκχαρο
  • Η ινσουλίνη κατεβάζει το σάκχαρο
  • Η αλλαγή της διάθεσης ανεβάζει ή κατεβάζει το σάκχαρο.

Τι πρέπει  επίσης να γνωρίζετε:

  • Στο ντουλαπάκι αποθήκευσης του οχήματος η θερμοκρασία μπορεί να υπερβεί τους σαράντα βαθμούς κελσίου.
  • Μπορεί να χαλάσει εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών στην αποθήκη του αεροπλάνου

Επιπρόσθετα, πρέπει να έχετε επαρκή προμήθεια από σύριγγες, φιαλίδια ινσουλίνης, βελόνες και δοκιμαστικές ταινίες. Σε περίπτωση χρήσης στυλό ινσουλίνης πρέπει να υπάρχει και δεύτερος σε περίπτωση απώλειας. Είναι καλύτερα τα είδη καθημερινής χρήσης να φυλάσσονται χωριστά από τα είδη που προορίζονται για επείγοντα περιστατικά. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας φυλάξτε τα υλικά σας σε ασφαλές μέρος. Η ινσουλίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για 6 εβδομάδες χωρίς να αλλοιωθεί.

Πηγές:

  1. Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη
  2. American Diabetes Association
  3. Mayo Clinic
  4. British Diabetic association’s
Πίσω στη λίστα